Benvinguts de nou al nostre BLOG, estimats lectors!
Ara sí que ens trobàveu a faltar, oi? Han estat molts dies sense publicar en aquesta plataforma, i la veritat és que ja en teníem ganes! Hem de reconèixer, però, que ens agradaria poder venir amb molta més informació i fotografies de les que veureu en aquesta entrada. Ja sabeu que ens ha tocat tornar-nos a confinar, i sí, és un autèntic rotllo! El maleït virus ha seguit entorpint la nostra rutina, i a hores d’ara encara afecta la d’alguns companys nostres que ens agradaria tenir a classe amb nosaltres de forma presencial. Tots pensàvem que seria realment improbable que ens poguessin enviar a casa amb la nova normativa que va entrar en vigor a la tornada de vacances, però ja hem vist que no. En fi... caldrà quedar-nos amb la part positiva, i és que amb tot el que hem passat segur que acabarem tenint immunitat de grup a Gregal i no haurem de tornar a passar pel mateix! Creuem dits!!
A part d’explicar-nos les vacances i obrir uns fantàstics regals de Reis que ens han agradat molt, durant els primers dies de la setmana passada alguns de nosaltres vam començar a respondre les preguntes del QUÈ VOLEM SABER en relació a les PLANTES, a la nostra lliberta personal. Ho vam fer a partir dels nostres coneixements previs, i n’hi havia algunes que no sabíem respondre. D’altres sí, perquè ja havíem anat parlant de moltes cosetes!
El Jordi ja ens va explicar quan estàvem confinats que hi ha hagut un canvi de plans respecte el treball d’aquestes preguntes, i és que amb tants imprevistos ens hem vist obligats a agilitzar una mica el projecte. Se’ns va demanar que portéssim, per dilluns que ve, dia 24, les preguntes del nostre equip respostes des de casa, amb la cerca d’informació prèvia pertinent. La idea era poder fer la recerca aquí, però el que farem ara serà compartir la informació amb el propi equip de treball i complementar les respostes a partir de totes les aportacions de cadascun dels membres, arribant a un únic document definitiu.
El producte final complementarà el que hem anat estudiant amb el DOSSIER, que ha vehiculat tot el treball i que ens servirà per estudiar el CONTROL FINAL DE LES PLANTES. Avui ja hem posat data a l’agenda, i serà el dijous 3 de febrer. A part del suport que tindrem per estudiar, el Jordi ens ha dit que ens donarà un document amb els continguts que entraran i amb exemples de preguntes que poden sortir. Així ens podrem preparar la mar de bé!
Aprofitem per comentar que el dilluns 7 de febrer també tenim un altre CONTROL, en aquest cas de MATEMÀTIQUES. Serà sobre les TAULES DE MULTIPLICAR, que S’HAN DE MEMORITZAR, i comptarà també amb operacions de SUMA i RESTA amb nombres fins a la DM (Desena de Miler), com les que hem anat fent a classe. El dilluns repassarem les taules de multiplicar a classe amb la TAULA PITAGÒRICA, que encara no sabem què és, i se’ns repartirà material per a poder practicar-les a casa. A part, adjuntem aquí alguns recursos que poden ser útils per a practicar-les de forma divertida a casa:
- DOBBLE de les taules del 6, 7, 8 i 9. És com el joc del DOBBLE típic però amb taules. Ajuda molt a agilitzar la memorització i a assimilar tot el contingut. Cliqueu AQUÍ per a accedir al recurs.
- JOC TAULES per parelles. A aquest joc també hi jugarem a la classe. Quan ja les tinguem molt automatitzades, les podem practicar amb aquest recurs per veure qui guanya. Segur que ens divertirem! Cliqueu AQUÍ.
- VENTALL TAULES. L’últim document que us adjuntem compta amb els resultats de totes les taules i està pensat per a retallar, pintar i construir un ventall o collaret amb totes les taules per a poder accedir-hi sempre que calgui en cas de bloqueig o dubte. Cliqueu AQUÍ.
També us deixem uns vídeos que hem vist avui a classe i que ajuden a practicar algunes de les taules més difícils de memoritzar:
Després d’aquest parèntesi, i tornant al nostre PROJECTE, hem de confessar que estem prou contents perquè, malgrat el confinament, hem acabat el nostre DOSSIER d’aprenentatge de les PLANTES i ja hem estudiat com aquests éssers vius desenvolupen les 3 funcions vitals: RELACIÓ, NUTRICIÓ I REPRODUCCIÓ. Hem anat resolent les activitats adjuntes al dossier per aplicar els coneixements apresos. Ara ja ho tenim tot acabat!
A part, durant el confinament vam fer una lectura conjunta molt interessant d’un dels capítols d’un llibre nou que tenim a l’aula. Ens parlava de l’ofici de cultivar, del funcionament de les plantes, dels horts urbans i de com se n’ha de tenir cura. Ens va servir per exemplificar i ampliar molts dels continguts treballats i en vam fer una comprensió lectora resolent unes preguntes força interessants. Algunes d'elles podrien ser ben bé exemples idèntics a les preguntes del futur control.
El que vam fer ahir, que ja en teníem ganes, va ser sortir a l’HORT de davant de la classe per observar l’evolució de les hortalisses que vam plantar abans de les vacances de Nadal. Segurament recordareu que n’havíem fet dibuixos i havíem llegit conjuntament la informació sobre les plantes que cultivem: propietats, cicle de cultiu, alimentació... Doncs bé, ara hem pogut veure que sí que han crescut, i força!!
De fet, hem aprofitat per collir dues COLS LOMBARDES que se’ns havien fet massa grans i ja no hi cabien. Les fulles ocupen moltíssim i s’havien fet enormes. Tot i que el cor de la col no és massa gran, ja està preparat per menjar. Avui les hem sortejat a la classe.
Les vam netejar molt bé, però abans vam arrencar les fulles que no estaven en bones condicions i vam fer una comparativa de colors i textures. Així és com ens avisen les plantes que, en aquella part en concret, hi ha algun problema: falta de reg, d’adob, alguna malaltia. De fet, vam poder veure que al revers d’algunes fulles més perjudicades hi havia uns ous minúsculs de color groc i uns insectes molt petits que, segurament haguessin acabat originant algun tipus de plaga. Per això és tan important anar-ho controlant tot periòdicament.
Òbviament, ho vam eliminar tot després d’observar-ho atentament. També vam poder veure súper bé totes les arrels de la planta, i just quan la vam collir vam poder comprovar com, certament, la quantitat d’arrels és proporcional a la quantitat de fulles per equilibrar l’energia que unes i altres s’envien per a poder fer la seva funció: absorció de sals i aigua en el cas de les arrels, i la fotosíntesi en el cas de les fulles. També hem fet un DIBUIX avui d’una de les cols, utilitzant-la com a model.
Per acabar, us volem adjuntar un vídeo de com assagem el RAP DELS MÚSCULS I ELS OSSOS. El Jordi ja va editar la pista instrumental per tal d’ajustar el temps a la lletra del rap, i ara ja està llest. Ens esperarem una miqueta a gravar-lo per veure si aconseguim estar un dia tots junts a classe. Si no, l’acabarem gravant amb els que hi siguem. A jutjar pel que veieu al vídeo, creieu que quedarà un videoclip atractiu? Nosaltres creiem que sí, i tenim moltes ganes de veure el resultat final!
Ara sí, estimades famílies, ens acomiadem fins d’aquí quinze dies! Us desitgem molt bon cap de setmana i molta salut a tothom! UNA ABRAÇADA!!
Gregal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.