26 de novembre, 2021

APRENENT DE REMOLATXES I POLLASTRES! 26.11.2021

Tornem a trobar-nos, enyorades famílies! Vosaltres també en teníeu ganes, oi?


La veritat és que el temps passa volant! Sabem que hi ha un interval de dues setmanes entre una entrada i la següent, però sembla que faci només dos dies que us vam escriure. Sempre diuen que quan tens aquesta percepció és perquè gaudeixes d’allò que fas, no? Bé, en el nostre cas us podem ben assegurar que sí que ho fem, i tenim la intenció de continuar així durant tot el curs, sumant ENERGIA i MOTIVACIÓ sense aturador!

Volem començar explicant-vos que la setmana passada vam fer l’esperat i famós CONTROL de l’APARELL LOCOMOTOR, i us podem afirmar ben orgullosos que, globalment, ha derivat en resultats MOLT BONS. El vam fer en dues parts perquè era força llarg, però vam estar MOLT ATENTS i CONCENTRATS en tot moment i vam preguntar tot el que calia. Alguns pensàvem que sortiria l’esquema que teníem per estudiar amb alguns buits a omplir, però el Jordi ens va dir que la gràcia dels CONTROLS és fer preguntes que impliquin una elaboració més raonada a partir del coneixement estudiat. L’esquema servia per anar repassant a casa tot el que havíem treballat i establir un bon fonament per a respondre les preguntes del control. Al final sí que hi havia tota la part de la nomenclatura dels ossos i la musculatura, i en aquest cas sí que es tracta d’una exigència memorística que ens ajudava a sumar 2 punts a la nota del control. Creiem que el fet de parlar de la metodologia amb què aprenem és molt interessant i ha de tenir cabuda en el nostre dia a dia. Ens ajuda a ser conscients del procés i ens entrena millor de cara als futurs reptes. 

El dia anterior al control vam fer una activitat de pràctica en què se’ns demanava resoldre alguns exercicis semblants als que vam acabar trobant a l’examen, i ens va anar molt bé perquè ens va orientar una mica més. Alhora, el comentari conjunt dels enunciats ens va portar a repassar oralment la majoria de continguts apresos, així que tot plegat va ser una manera de continuar estudiant. A més, aquests dies també hem continuat engreixant aquest bagatge amb dues activitats més: una lectura, amb exercicis inclosos, dels hàbits que cal adoptar per tenir cura de l’aparell locomotor; i una comprensió lectora d’unes diapositives on se’ns explicaven les quatre etapes vitals: la infantesa, l’adolescència, l’edat adulta i la vellesa. Vam respondre les preguntes a la nostra llibreta personal. 











Una de les experiències que hem gaudit més aquests dies, però, ha estat la de DISSECCIONAR UNA POTA DE POLLASTRE. Va ser MOOOLT divertit i ens va ajudar a exemplificar moltíssim tots els continguts apresos. Alguns al principi no ens atrevíem massa a manipular sense contemplacions, però TOTHOM es va acabar animant amb molta facilitat. Vam estar treballant per parelles i vam seguir tots els mateixos passos per anar comentant i exemplificant alhora. Tot plegat ens va ajudar a comprovar la mobilitat de les articulacions, a diferenciar els músculs i veure’n la contracció i l’estirament, a comprovar que tota la musculatura s’unia als ossos amb els tendons, a observar l’interior de l’os i diferenciar el teixit ossi del cartilaginós, i molts etcèteres més



A part de l’experiència en sí mateixa, també ens va agradar molt poder fer-la al laboratori de l’escola. Sempre veiem que hi van els grans, i el fet de poder accedir-hi per fer aquest experiment va sumar encara més emoció. No us penseu, però, que les restes que van quedar un cop feta la dissecció les vam desaprofitar. Aquell dia tocava sopa al menú del menjador i l’Encarni va estar encantada d’aprofitar les potes, un cop netes, per donar encara més gust al brou que estava cuinant. És fantàstic, oi? També vam fer posteriorment el dibuix de l’experiència fent un exercici de memòria. Se’ns va demanar representar la peça sencera, tal i com la teníem abans de començar a fer res, i també el múscul, el tendó i l’os. Vam aconseguir resultats prou dignes!







Pel que fa a les PLANTES, ja us vam explicar que, després de buscar tota la informació a Internet i als llibres de consulta, el Jordi ens va entregar un DOSSIER amb un recull molt complet de tots els continguts que veurem. Hi hem anat treballant aquests dies, tot i que ens durarà unes quantes sessions més acabar-lo perquè allà hi és TOT! Vam començar recordant què són els éssers vius i quines FUNCIONS fan, concloent que la diferència entre uns i altres rau sobretot en el COM desenvolupem aquestes tres funcions, que són la NUTRICIÓ, la RELACIÓ i la REPRODUCCIÓ. Les converses d’aula ens han conduit a fer constantment un paral·lelisme entre el nostre mètode per a mantenir-nos vius i el de les plantes, i això contribueix a aprendre de forma significativa perquè ens ajuda a argumentar

El dossier de treball que tots tenim està estructurat precisament a partir d’aquestes tres funcions vitals. Abans, però, hi tenim l’explicació de les parts de les plantes, com l’arrel, la tija, les fulles i les flors. De moment estem en aquesta part prèvia, i va genial poder exemplificar tot el que llegim amb les tres plantes que tenim a l’aula. Ahir vam estar estudiant els tipus d’arrels que hi ha i vam llegir que hi ha hortalisses de les quals ens mengem l’arrel, com la remolatxa. Va ser llavors quan vam fer una excursioneta a l’hort per veure tot el que hi havia plantat i, sabeu què? Hi havia remolatxes, i preparades per collir! Ho vam fer i les vam observar de ben a prop, identificant-ne totes les parts. Es veien perfectament l’arrel principal i les secundàries, així com els petits pèls absorbents per on la planta agafa l’aliment. De fet, el que nosaltres mengem d’una remolatxa és el magatzem de nutrients de la planta. Aquesta energia després l’absorbeix el nostre cos









A l’hort també vam estar parlant de com calia preparar la terra a l’hora de sembrar o plantar i vam explicar la diferència entre una cosa i l’altra, així com també el perquè de posar pedres de diferents mides a la base del terreny on es cultiven les hortalisses. Com ja us vam comentar, ben aviat adquirirem nous planters i us ho explicarem! De moment encara tenim bròquils i cols creixent, així com també un conjunt d’herbes aromàtiques que també vam observar i ensumar. 

Sabeu què hem fet avui? Doncs tastar les remolatxes!! Què millor que menjar l’aliment que tu mateix has conreat, oi? La veritat és que sense amanir-la ni acompanyar-la de res més no es pot dir que sigui exquisida, però estem contents d’haver-nos animat a tastar-la. Alguns hem repetit i tot! A més, el Jordi ens ha explicat que una de les propietats més preuades de la remolatxa és el seu pigment natural, que moltes vegades s'utilitza com a tint. De fet, ell s'ha fregat el palmell de les mans amb la pela que sobrava un cop pelades i ha estampat una mà en un full. Ens ha agradat molt el resultat!





Una altra activitat que vam fer abans d’ahir va ser la de DIBUIXAR una de les plantes de la classe. Se’ns va deixar escollir entre dues opcions i se’ns va demanar que en féssim una REPRESENTACIÓ REALISTA a través de l’observació, fixant-nos tant en la forma com amb els colors, i incloent-ne també el test. Hi vam posar molta dedicació i han quedat molt bé! Alhora, vam tenir sort perquè teníem a classe l’Eudald i l’Emma, dos alumnes de 4t d’ESO que venen algunes tardes a ajudar-nos perquè fan servei comunitari. Ens van donar molts consells per millorar els nostres dibuixos. Ah, i després els vam cantar el nostre SÚPER RAP, que també va avançant. Ara tenim la lletra tota plena de colors perquè hem fet dos grups per fer pregunta – resposta. Els mantindrem fins que el gravem, que també serà d’aquí no massa. Ens van felicitar molt perquè els va encantar!







Abans de marxar, us animem a participar amb nosaltres en un CONCURS DE FOTOGRAFIA que pretén mostrar la nostra percepció de l'Objectiu General d'enguany. Segur que entre tots trobarem com transmetre la positivitat, l'entusiasme, la creativitat i la disposició al canvi a través d'una imatge captada amb la càmera. Cal escollir un dels temes i pensar una forma original de representar-lo a través de l'objectiu.


Caldrà enviar la fotografia al correu j.argenter@escolatabor.cat

Al gener sabrem quines fotografies han guanyat!


Ara sí, ens acomiadem de vosaltres fins d’aquí quinze dies, i ho fem amb unes últimes fotografies on se’ns veu fent nous circuits per a les BEE BOTS, que vam tornar a programar aquesta setmana. Cada vegada anem complicant més el tema i agilitzem més els codis de programació. Ens ho passem molt bé!







Que tingueu tots MOLT BON CAP DE SETMANA!

Gregal. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.