Ens tornem a trobar famílies, per fi!
Ja teníem ganes de tornar per aquí a explicar-vos cosetes! Com sabeu, hagués tocat publicar aquesta entrada la setmana passada, però estàvem molt ocupats acabant d’esprémer les SÚPER CONVIVÈNCIES que tant havíem esperat. Que bé que ens ho vam passar! La veritat és que necessitàvem uns dies d’amics, diversió i natura. Van anar la mar de bé i en guardem molt bons records. Ens agrada fer-les ara a inici de curs perquè ajuda a estrènyer encara més els lligams entre tots nosaltres i ens permet descarregar energia a dojo per tornar més focalitzats i atents a tots els reptes escolars que teníem engegats, i als que vindran!
Han passat molts dies des de la darrera trobada a les pantalles, i han estat ben farcits. A part dels tres dies de convivència i de la preparació prèvia, a què hi vam dedicar força temps, també hem destinat algunes franges del nostre horari a donar la benvinguda a la CASTANYADA amb activitats plàstiques, cançons i molt més. Avui és dia de celebració a l’escola i ens encanta! Poc a poc anem recuperant tradicions d’escola que trobàvem molt a faltar. És genial!
Tot i la feinada que ha implicat una cosa i l’altra, i que hem afrontat encantats, també hem tingut temps per donar més corda al nostre PROJECTE. Us farem cinc cèntims del que hem fet i començarem pel dibuix del Manolo, que és on ens vam quedar. Us vam explicar que tenim l’esquelet de l’escola a l’aula i que anem fent moltes activitats que ens ajuden a conèixer els principals ossos i músculs de l’esquelet. Els vam ubicar al Manolo enganxant-li uns cartells de colors. Encara els té posats, i de tant en tant ens els mirem amb molta atenció perquè ens ajuda a recordar noms i a autoavaluar-nos. Es nota que molts de nosaltres ja hem anat estudiant a casa perquè coneixem molt millor l’esquelet i la musculatura. A més, a classe n’anem parlant constantment.
Us vam dir que havíem començat a dibuixar l’esquelet en una cartolina negra i que havíem utilitzat algunes figures geomètriques de referència. Per al cap vam fer servir un cercle, per al tronc un triangle i, finalment, vam utilitzar un cor per ajudar-nos a dibuixar la part del coxal. Una de les conclusions a què hem arribat fent aquesta activitat és que dibuixar de forma realista un esquelet sembla molt més fàcil del que realment és. A més, el procés comptava amb diferents fases: dibuixar a llapis, resseguir amb el retolador, acolorir l’interior dels ossos amb pintura blanca, tornar a resseguir amb el retolador i, finalment, retallar la silueta. Després d’unes quantes sessions, hem arribat a un resultat molt satisfactori i interessant, perquè ens ha portat a identificar i valorar els encerts i els errors de la nostra producció en comparació amb l’esquelet real. Alguns ens havíem deixat alguns ossets o havíem simplificat algunes zones, però el simple fet de veure-ho i reflexionar-hi ja fa que l’esforç valgui la pena. A més, tenim penjats els esquelets al passadís i fan molt de goig! Es capta molt bé l’estil de cadascú, i això és genial!
Aprofitem per dir-vos que aquesta setmana ja hem posat data al CONTROL de l’APARELL LOCOMOTOR. Serà el dijous 18 de novembre. A part del full que tenim a la carpeta viatgera, on hi surten els noms dels OSSOS i els MÚSCULS que hem ubicat al Manolo i que hem de memoritzar, el Jordi ens ha proporcionat una còpia del MAPA CONCEPTUAL de l’aparell locomotor que vam estar treballant fa no massa. Saber explicar aquell mapa conceptual, comprenent-ne tot el contingut, és garantia d’èxit al control.
També ens ajudarà i ens divertirà practicar el SÚPER RAP dels músculs i els ossos que encara hem d’acabar. Quan se’ns va plantejar la idea d’escriure’n un per contribuir a la memorització de tota la nomenclatura ens vam motivar molt. Hem destinat algunes estones els darrers dies a llegir els suggeriments que alguns vam portar de casa, que han agradat molt, i a pensar nous versos per a la producció final. Ho hem fet per parelles.
Fa no massa hi vam treballar de valent i vam començar identificant el rap com una poesia amb base rítmica. Vam parlar de les característiques dels poemes i de com poden ser les rimes que hi trobem. També vam parlar d’algunes qüestions d’estil que no segueixen cap norma però que també convé tenir en consideració. Després vam recollir entre tots el nom dels ossos i músculs que ha d’incloure l’escrit i els vam classificar per zones del cos. Això ens va ajudar a planificar l’estructura del rap i, conseqüentment, a organitzar millor tota la informació. La setmana que ve llegirem les idees que ha escrit cada parella i començarem a escriure el rap final. Quines ganes! Després caldrà cantar-lo, òbviament!
A part, també hem resolt noves activitats en relació als ossos que ens han ajudat a continuar practicant l’ordenació alfabètica de paraules i també la interpretació de gràfics. Aquí ho connectem tot!
L’aparell locomotor també ens ha servit de pretext per reforçar el treball de mesura, atenent especialment la LONGITUD i el PES. El Jordi ens va preguntar quines crèiem que eren les principals diferències entre els aparells locomotors de diferents persones. Van sortir moltes idees, però la majoria se centraven en les dimensions dels ossos (i, per tant, de l’esquelet) i el volum dels músculs. Ràpidament vam concloure que aquesta diferència repercutia en una alçada i pes diferent en cada individu. Vam estar xerrant molt sobre tot allò que crèiem que definia l’alçada i el pes del cos humà, i va ser molt interessant.
Vam coincidir ràpidament en el fet que la llargada dels ossos determina l’alçada del nostre esquelet, i alguns van afegir també que calia alimentar-se bé i moure el cos de forma habitual per tal d’ajudar-lo a créixer sa. El que vam descobrir del pes ens va sorprendre més, i és que la majoria pensàvem que la diferència entre el pes de vàries persones depèn majoritàriament de la quantitat de greix que acumula menjant de forma no massa saludable. Vam descobrir que, a part que cadascú té una constitució corporal que ve de sèrie i determina algunes característiques del cos, la major part del pes d’algú el determina el que pesen els seus ossos i músculs. Vam relacionar, alhora, que el fet de ser més alt implica pesar més perquè hi ha més massa a l’esquelet i a la musculatura. Hi ha gent molt musculada que té molt poc greix corporal i, en canvi, pesa més que altres persones amb més greix i menys múscul. Hi ha moltes coses a tenir en compte. Ens va semblar molt interessant.
Aquests darrers dies hem estat reforçant la mesura de longituds per mitjà de diverses activitats. Hem recordat què són les mesures convencionals i no convencionals i hem fet molta pràctica d’associar la unitat de mesura adient a l’element que volem mesurar (km per una carretera, m per un avió, cm per una cadira, mm per una formiga...). Com que a Matemàtiques hem treballat força el valor posicional de les xifres que formen els nombres, ens ha resultat bastant fàcil treballar la conversió de mesures de longitud a partir d’una graella. També ho hem fet amb el pes. El Jordi ens ha avaluat de tot plegat amb unes activitats que havíem de resoldre individualment com si es tractés d’un control. Ho hem fet molt bé i hem treballat molt calmats!
Per últim, us volem explicar també que hem treballat les principals LESIONS i MALALTIES de l'aparell locomotor. El Jordi va elaborar un document amb les definicions a les preguntes del QUÈ VOLEM SABER, que nosaltres vam portar de casa. Vam llegir-les individualment subratllant les paraules que no enteníem i després en vam fer la lectura conjunta resolent tots els dubtes. Finalment, vam fer una activitat de COMPRENSIÓ LECTORA on havíem de relacionar diferents situacions amb la lesió o malaltia corresponent. No era fàcil però Déu n'hi do com de bé ens en vam sortir!
Bé, famílies, nosaltres us deixem aquí. Esperem que us hagi agradat tornar-nos a llegir, tant o més que a nosaltres explicar-vos-ho! Aprofitem per recordar per aquí que, a part de la data del CONTROL DE L’APARELL LOCOMOTOR, que comentàvem anteriorment, hem fixat també uns DEURES DE CATALÀ I MATEMÀTIQUES que farem a casa QUINZENALMENT a partir del dilluns 8 de novembre, i FINS A FINAL DE CURS. Aquesta data correspon a la primera entrega. Es tractarà principalment d’una comprensió lectora i alguns exercicis de càlcul o problemes matemàtics. Tanmateix, el contingut podrà variar en funció de les necessitats de cada moment.
L’entrega SEMPRE s’haurà de fer dilluns o el primer dia lectiu de la setmana. El mateix dilluns de l’entrega se’ns donaran els pròxims deures per guardar a la carpeta viatgera.
Ens tornem a trobar a les pantalles d’aquí ben poquet amb moltes més experiències per compartir!
Que passeu molt BON CAP DE SETMANA LLARG!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.