08 d’octubre, 2021

DE L'ENERGIA AL MANOLO! 08.10.2021

BENVINGUTS i BENVINGUDES de nou al nostre BLOG, fidels lectors i lectores!

De ben segur que estàveu esperant aquesta segona entrada amb candeletes, oi? A nosaltres ens agrada imaginar-vos així, amb tantes ganes de llegir les nostres aventures com les que tenim nosaltres d’explicar-vos-les. Ja sabeu que aquí us farem cinc cèntims dels nostres avenços de PROJECTE, i ho farem quinzenalment. Us recordem, però, que si voleu saber què fem a la resta d’àrees només cal que ens ho demaneu per tal de parlar-vos-en a casa! N’estarem encantats!

Com recordareu, l’aventura va començar amb l’ENERGIA com a concepte. El vam definir de moltes maneres, en vam llegir informació i fins i tot en vam fer un esquema per entendre d’on surt l’energia que ens envolta. Ara ja tenim claríssim que és quelcom que no para de circular, guardar-se i transformar-se perquè tot el que hi ha al planeta Terra segueixi funcionant. El Jordi ens diu que ja es fa notable una gran progressió en el nostre aprenentatge perquè es nota que comencem a integrar tot aquest coneixement i que el sabem aplicar a diferents contextos. Exemplificar sempre és una fase essencial en el procés d’aprenentatge, i amb les nostres súper converses d’aula ens hi entrenem que dona gust!

Aquests dies hem seguit engreixant aquest bagatge energètic que hem construït entre tots amb una COMPRENSIÓ LECTORA que ens ha permès precisament concretar i exemplificar encara més al voltant d’aquest concepte estrella. Durant unes quantes sessions vam fer la lectura conjunta de tota la informació i la vam anar comentant. Vam parlar dels diferents TIPUS d’energia, de les FONTS renovables i no renovables, dels RECEPTORS de l’energia, dels canvis que pateix quan es transforma i de les formes d’emmagatzemar-la. Sabeu que el greix que acumula el cos és un magatzem d’energia? Els sacsons no sempre són dolents! 

Quan vam acabar de llegir, vam resoldre de forma individual i conjunta les activitats de comprensió lectora, que ens van ajudar a acabar de resoldre tots els dubtes. Després ens les vam corregir al full mentre comentàvem les respostes en gran grup.




Malgrat que el tema ha continuat sortint a les converses d’aula, la major part de les sessions de PROJECTE no les hem destinat a parlar de l’energia, sinó de l’APARELL LOCOMOTOR. Recordeu que vam fer una avaluació dels nostres coneixements previs? Doncs ara ja en tenim un munt de nous que ens han fet una mica més experts en el moviment del nostre cos.

El que hem estat fent durant uns quants dies ha estat buscar informació per parelles. La veritat és que ha estat força interessant perquè veure’ns amb aquesta necessitat de cerca ens ha portat a parlar del COM cal buscar informació de qualsevol tema. De la mateixa manera que existeixen diferents fonts d’energia en funció d’on l’obtenim, també existeixen diferents fonts d’informació en funció d’on la traiem. Nosaltres vam fer servir dos vídeos, dels quals vam agafar apunts; pàgines d’Internet que expliquen el funcionament de l’aparell locomotor (i que en tracten el contingut amb rigor); i, en darrer lloc, també vam consultar llibres de text de CIÈNCIES NATURALS. Vam estar uns dies explorant aquestes fonts per obtenir el màxim d’informació possible sobre el funcionament d’aquest aparell del cos i contrastant-la per assegurar que fos verídica. D’aquesta manera, cada parella va anar anotant a la llibreta personal la informació que considerava més rellevant.



























El següent pas era ORGANITZAR aquesta informació i CONNECTAR-LA. El Jordi, el Sergi, l’Anna i la Mireia ens han anat donat un cop de mà, però ens han fet treballar igualment de valent. Cada parella va rebre un MAPA CONCEPTUAL que recollia TOTA la informació que vam anotar a les llibretes. El va fer el Jordi, però un cop el tenia fet en va esborrar alguns conceptes. Quinze, per ser exactes! Cadascuna de les parelles havia de llegir el mapa conceptual i, amb l’ajuda del context i de la informació que havíem anat recollint els dies anteriors, havia d’acabar deduint els conceptes esborrats. Per si de cas, el Jordi també va elaborar un document de pista on hi sortien totes les paraules esborrades però seguint un ordre incorrecte i amb les síl·labes capgirades. La majoria de parelles el vam voler utilitzar a mig procés per tenir un feedback de com anàvem, i Déu n’hi do els encerts! Aquell dia estàvem amb el Sergi i el Jordi i es van quedar parats de tot el que havíem deduït. No era fàcil perquè el mapa és molt complet, i és que va des dels tipus d’ossos, articulacions i músculs, al control de tot l’aparell mitjançant els centres nerviosos (cervell i medul·la espinal) que es comuniquen a través dels nervis.







Ha estat molt interessant perquè mentre anàvem resolent el mapa anàvem reforçant el coneixement d’alguns continguts, com els tendons i els lligaments. A més, utilitzàvem el propi cos per entendre la funció que fan, així com també el treball dels músculs. Un cop vam tenir resolts els mapes, el Jordi ens en va donar un altre amb tot completat perquè en féssim la correcció nosaltres mateixos.




Amb tota la teoria prèvia ben apresa (les funcions de l’esquelet i la musculatura), el següent pas que vam fer, i que continuarem els propers dies, va ser conèixer el NOM dels ossos principals de l’esquelet i dels músculs que els posen en moviment. Aquest dimecres per la tarda ens va visitar el Manolo a classe, que és l’esquelet de l’escola. De fet, ha vingut a passar uns dies a Ponent i de moment no té data de retorn.

A part d’aprofitar el Manolo per exemplificar el funcionament d’algunes parts de l’esquelet, com les articulacions, l’hem fet servir per anomenar i ubicar els ossos i músculs que abans us comentàvem. Ho hem fet a través d’una dinàmica que hem resolt en grups de quatre, associats cadascun d’ells a una part de l’esquelet: cap, tronc, extremitats superiors i extremitats inferiors. Cada grup rebia un sobre amb cartellets on hi havia el nom dels ossos i músculs d’aquella zona. A part, també tenia un document amb pistes per a ubicar-los al cos del Manolo. Aquestes ajudes consistien en definicions de cada element i/o referències de la seva ubicació dins de tot el conjunt. Cada grup va haver d’observar el Manolo de dalt a baix i pensar molt bé on adjudicar cada cartell. Ho vam fer tots la mar de bé, i ja veieu que ben vestit ha quedat el Manolo!













Amb cada cartell al seu lloc, el que hem fet ha estat copiar els noms dels ossos i músculs en un dibuix mut que ens ha donat el Jordi. No és tan fàcil com sembla, perquè calia anar observant els cartells a l’esquelet del Manolo i recordar-ne la localització i l’ortografia per plasmar-les al nostre full. Això ajuda a l’hora de començar a retenir tota la informació. Aquests fulls els tenim a la CARPETA VIATGERA perquè l’objectiu, de fet, és que cadascú pugui anar revisant el nom dels ossos i músculs a casa, familiaritzant-s’hi cada vegada més. D’aquí no massa farem un CONTROL, però ja avisarem del dia amb antelació per poder fer una última repassada final.





Ei, però no us penseu que ens els estudiarem així tan fredament. No seria propi de nosaltres. Aquí ve la bomba: farem un RAP DELS OSSOS I MÚSCULS! El Jordi ens ha proposat escriure un rap que parli de l’aparell locomotor i ajudi a recordar el nom dels ossos i músculs. No serà gens fàcil però segur que ens ho passem la mar de bé, no creieu? Quan el tinguem acabat us el cantarem i l’ensenyarem per aquí!

Aprofitem per recordar aquí també que tenim anotats a l’agenda uns DEURES per divendres que ve, dia 15 d’octubre. Caldrà portar escrit amb llapis i en un full blanc DIN A4 vertical tot allò que vulguem saber sobre malalties o accidents relacionats amb l’aparell locomotor. Posarem el títol amb un color de fusta: QUÈ VOLEM SABER? També farem servir la pauta. A part, pel mateix divendres també podem portar en un full brut idees de versos que se’ns hagin acudit per a fer el rap conjunt. Això últim no és obligatori, però si vosaltres us animeu a ajudar-nos segur que acaba sortint un súper rap conjunt genialíssim!

Ens acomiadem explicant-vos que hem començat a dibuixar el Manolo. A partir de l’observació directa, com fan els millors artistes, l’estem dibuixant el màxim de realista possible i després el pintarem de blanc. També hem parlat de quines referències podem fer servir per planificar el dibuix i quines figures ens ajuden a calcular la proporcionalitat de la nostra producció. Com que estem fent servir cartolina negra de suport, a més, segur que quedarà molt vistós! Ja tenim ganes d’ensenyar-vos els dibuixos un cop acabats.

I fins aquí l’entrada d’avui. Ens tornareu a llegir a la propera!

UNA ABRAÇADA A TOTHOM I QUE GAUDIU MOLT DEL PONT!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.